I samband med funkisens inträde i stilhistorien 1930 stramas utseendet på trapphusen upp, och tonas ner. Borta är äldre arkitekturs pampiga entréer med dekorationsmåleri, mässingsdetaljer och mönstrade golv. Nu är det släta, vita eller grå ytor som gäller, eventuellt med en enkel rand i grönt eller rött i höjd med ledstängerna. Trapporna blir raka i vinkel istället för de tidigare svängda.
Lamellhus blir nu vanliga med sina tre till fyra våningar, i raka rader eller i vinkel mot varandra. Istället för som tidigare när enskilda byggherrar byggde kvarter för kvarter med innergård i mitten.
Tydlighet och funktion i form av trappregister gör det lätt att hitta rätt bland våningarna och med löstagbara bokstäver blir det enkelt att ändra när någon flyttar eller kommer ny till huset.
Vid tiden för funkisens genombrott hade mässingen helt ersatts av förnicklad mässing och även till viss del rostfritt stål för de allra flesta beslag, dörrhandtag och skyltar. Våra beslag tillverkas efter förlagor från originalbeslag.
Bild: Stadshem via Pinterest och Alviks måleri.
Ledstångsbeslagen görs i förnicklad mässing med raka vinklar och enkla, rena former, trappräcket på insidan av trappan tar gärna inspiration från geometriska former. Den mjuka, gröna kulören som dörrarna är målade i är typisk för tidig funkis. Även här syns namnskyltar med svart pannå för plastbokstäver.
En ytterdörr i tidig funkis med beslag i förnicklad mässing. Dörrhandtaget Rand minner om 20-talet medan resten av dörrens beslag som långskylten har tydliga funkisreferenser. En liten överlappning var inte ovanligt under den tidiga funkisens barndom kring 1930. Brevinkastet med svart pannå för plastbokstäver är klassisk funkis.
The post 5 originaldetaljer i trapphuset under funkisen appeared first on Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen.